Мотоблоки: поради щодо вибору, особливості конструкції, навісне та причіпне обладнання

0 Comments

Особливості конструкції

Нерідко терміни «мотокультиватор» та «мотоблок» плутають. Але це хоч і близькі за призначенням та конструкцією, але все-таки не ідентичні машини. У мотокультиваторів культивація (розпушування поверхневого шару ґрунту без перевертання пласта) є найголовнішою, а часом єдиною функцією. Мотоблок – універсальний агрегат, здатний використовувати спеціальні причіпні або навісні знаряддя. Його можна використовувати для оранки, подрібнення брил після оранки, знищення бур’янів, вирівнювання поверхні, розпушення ґрунтової кірки, рівномірного перемішування з ґрунтом добрив, що вносяться, перевезення вантажів, а також прибирання території і очищення її від снігу. Зазвичай мотоблоки мають два вали: на один встановлюються провідні колеса, інший – вал відбору потужності (скорочено ВВМ) для приводу навісного обладнання. У мотокультиваторів колеса, як правило, можна встановити лише замість фрез. (Існують так звані самохідні мотокультиватори, у яких, крім валу для коліс, є окремий вал для фрез, але встановлення будь-яких інших інструментів не передбачено.)

Сучасні мотоблоки оснащені чотиритактними двигунами потужністю від 5 до 15 л. с. і мають перевагу над старими в низьких цінах на запчастини до мотоблоку. Двотактні зустрічаються лише на застарілих моделях. На деякі важкі мотоблоки встановлюють навіть дизелі — у них великий момент, що крутить, на низьких оборотах, що для «трактороподібної» техніки набагато важливіше питомої потужності (відносини потужності до ваги). Єдине, що обмежує широке поширення дизельних двигунів, — їхня висока вартість.

Мотоблоки: поради щодо вибору, особливості конструкції, навісне та причіпне обладнання

Однією з найважливіших характеристик, що визначають зручність роботи, надійність і навіть компонування є тип зчеплення і редуктора. Тяжка універсальна машина не може обійтися без кількох передач та заднього ходу. На потужніших мотоблоках використовується шестерна коробка передач і дискове зчеплення, майже такі ж, як на автомобілі. На легких чи недорогих застарілих моделях «коробка передач» є набір шківів, з’єднаних ременями. Вибирають передачу натягом за допомогою ролика того чи іншого ременя (інші ремені при цьому прослизають). До важких відносять мотоблоки вагою понад 80 кг та потужністю понад 8 л.с.

Відбір потужності може здійснюватися через ременную передачу, або за допомогою шліцевого з’єднання. Однозначно визначити, що краще, не можна. Перший спосіб завдяки прослизу запобігає поломці мотоблока або робочих органів у разі їх заклинювання, наприклад наїзду на камінь. ВОМ зі шліцевим з’єднанням дозволяє передати більший момент, що крутить, тому застосовується на більш важких і потужних машинах. Інша перевага – це зручність приєднання навісного обладнання: з’єднати шліци швидше і легше, ніж надіти на шківи ремінь і натягнути його. Та ще не треба дбати про те, як не втратити ремінь під час використання мотоблока без активного навісного обладнання.

Мотоблоки: поради щодо вибору, особливості конструкції, навісне та причіпне обладнання

Навісне та причіпне обладнання

На відміну від мотокультиваторів, мотоблоки зазвичай продаються укомплектованими тільки пневматичними колесами, без будь-яких робочих інструментів, які купують окремо. Тому при виборі мотоблоків треба враховувати не тільки їх технічні параметри, а й асортимент обладнання, що випускається до нього, а також сумісність з обладнанням інших моделей і виробників. Найбільш поширені такі типи

Культиватор (фреза). Найпопулярнішим інструментом є культиваційні фрези. На деяких моделях їх встановлюють замість коліс як у мотокультиватора. Змінюючи кількість легкознімних секцій та регулюючи сошник, підбирають необхідну ширину обробки. Але краще використовувати культиватор у вигляді окремого навісного агрегату з приводом від ВОМу.

Колеса забезпечують рівномірний рух уперед і перешкоджають «самозакопуванню» фрез, чим грішать звичайні культиватори. Оскільки фрези і колеса обертаються у протилежних напрямах, це запобігає їх «вискакування» і «втікання» при наїзді більш твердий ділянку грунту.

Плуг. Іноді оранка краще за інші види агротехнічних робіт. Наприклад, при обробці цілини, коли площа ділянки значна, культивація займає дуже багато часу. При відповідній навичці за допомогою плуга можна закопувати картоплю навесні та викопувати восени. Добре виготовлений і налаштований плуг самозаглиблюється під час руху.

Мотоблоки: поради щодо вибору, особливості конструкції, навісне та причіпне обладнання

Оборотний плуг. Зі звичайним плугом після орання кожної борозни доводиться вхолосту переганяти мотоблок назад. У оборотного плуга два лемеші – один відвалює пласт ліворуч, інший праворуч. Але працює лише один, інший піднятий над землею. При оранці у зворотному напрямку працює вже саме він, так що пласт відвалюється в той же бік.

Роторний плуг. Для його роботи потрібен привід від валу відбору потужності, але працювати з ним легше, ніж із простим плугом, оскільки він не критичний до рівномірності та прямолінійності руху мотоблока. Конструктивно уявляєте собою від двох до чотирьох вигнутих лемешів, Переваги в порівнянні з фрезою-культиватором – перенесення верхнього шару землі вниз, як у звичайного плуга, і більша продуктивність.

Після оранки залишаються величезні груди землі. Їх необхідно розбити та розрівняти. Для цього і призначена борона – дискова або із зубами (пальчикова).

Окучник (плуг-окучник). Плуг із V-подібним лемешом. З його допомогою роблять борозни для посіву овочів (картоплі, квасолі, гороху, цибулі) і підгортають картоплю після посадки.

Картоплевикопувач. Процес викопування картоплі – один із найважчих етапів сільськогосподарських робіт. Для цієї мети можна використовувати плуг, але робота з ним тяжка і часто призводить до руйнування коренеплодів. Кращий варіант – спеціальний картоплевикопувач. Він піднімає ґрунт разом із коренеплодами, земля обсипається, а картопля опиняється на поверхні.

Мотоблоки: поради щодо вибору, особливості конструкції, навісне та причіпне обладнання

Косарка. Мотоблоком не лише обробляють землю, а й косять траву, використовуючи косарки двох основних типів: ножові та роторні. Роторні більш ефективні, але ножові маневреніші, ними зручніше косити між дерев і кущів.

Роторна щітка. Насадка, що дозволяє швидко та ефективно підмістити велику територію, будь то асфальтові доріжки або газон. Потрібно лише відрегулювати висоту. Впорається вона і зі свіжим снігом.

Ніж-відвал (бульдозерний ніж). Іноді потрібно пересунути купу піску або зняти шар ґрунту, а найчастіше снігу. Махати лопатою довго і втомливо, викликати бульдозер — дорого, та й на маленькій ділянці він буде, як слон у посудній крамниці. У власника важкого мотоблока є інший вихід – навісити ніж-відвал. Звичайно, справжній бульдозер не вийде — занадто мала вага. Але з невеликими купами сміття він цілком упорається.

Шнеко-роторний снігоприбиральник. Сніг можна відсунути убік ножем-відвалом, а остаточно очистити поверхню за допомогою щітки. Але коли снігу багато, краще скористатися спеціальним шнеко-роторним снігоприбирачем. Сталевий шнек із зубами перемелює навіть зледенілі кучугури. Сніг викидається убік на відстань до 20 метрів.

Мотоблоки: поради щодо вибору, особливості конструкції, навісне та причіпне обладнання

Причіп вантажний. Для перевезення вантажів до мотоблоку приєднують візок вантажопідйомністю від 300 до 500 кг. Кузов у неї, як правило, самоскидний або перекидається. Візок буває забезпечений гальмами та сидінням оператора, а іноді і світлотехнікою.

Причіп-адаптер. Цей нехитрий пристрій називають ще робочою одноколкою або їздовим модулем. Дозволяє перетворити мотоблок на міні-трактор з рамою, що ламається. Являє собою задній міст для мотоблока з встановленим на ньому сидінням. Позаду адаптера є зчіпка для причіпного чи пасивного навісного обладнання.

Металеві колеса з ґрунтозачепами. Складність оранки мотоблоком полягає у його малій вазі і, як наслідок, у малому тяговому зусиллі. Для його збільшення передбачено спеціальні металеві колеса. Вони значно важчі за пневматичні, а високі рідкісні грунтозачепи не забиваються землею при роботі.

Ланцюги протиковзання на колеса. Також призначені збільшення тягового зусилля, але менш ефективні. Натомість дешеві та компактні.

Обважнювачі. Якщо мотоблок дуже легкий для забезпечення великого тягового зусилля, його обтяжують додатковими вантажами. Обтяжувачі можна навішувати як на корпус мотоблока, так і безпосередньо на колеса, що ефективніше.

Крім зазначених, існує ще багато різних спеціалізованих агрегатів: ворушники сіна, мотопомпи, електрогенератори, сівалки або комбіновані машини для виконання кількох операцій за один прохід.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Похожие записи

Як вирощувати помідори вдома восени та взимку: головні правила

Як вирощувати помідори вдома восени та взимку: головні правилаЯк вирощувати помідори вдома восени та взимку: головні правила

Навесні і влітку багато хто пробує вирощувати будинки різні овочі (у тому числі і томати), і в них дійсно виходить зібрати відмінний урожай. Проте восени та взимку мало хто наважується

Батьки та діти, як стати друзями назавждиБатьки та діти, як стати друзями назавжди

Правильний розвиток та виховання маленьких дітей не обмежується його спілкуванням у дитячому садку чи школі зі своїми однолітками, вихователями чи вчителями. Дуже часто дитину після дитячого садка чи школи надають

35+ і бігаєте? Ви харчуєтеся неправильно!35+ і бігаєте? Ви харчуєтеся неправильно!

Як вікові спортсмени повинні коригувати харчування задля досягнення оптимального здоров’я та працездатності. іночий блог https://led-style.com.ua/ розповідає набагато більше про спорт, тренування та харчування. У житті мало певного, але зрозуміло: процес старіння